Kali ini kami ingin membicarakann sejenis kayu yang popular kerana keunikannya yang agak berbeza.
Pengusaha sedang memasak air untuk Teh Kayu Leban |
kayu api “kayu leban" sebagai sumber bahan bakar untuk memasak air teh di atas bara yang membakar panas. Teh yang digunakan pula merupakan teh yang enak iaitu "teh dara".
Owner kepada 'teh leban' yang istimewa ini ialah En Jafaar Kassim yang berusia dalam lingkungan 75 tahun. Menurut Jafaar Kassim, beliau mewarisi perniagaan teh leban daripada arwah bapa mertuanya, Allahyarham Mohd Taib Zayad. Bapa mertuanya merupakan anak jati Kampung Sanggang dan mula berniaga teh leban pada tahun 1948.
Menceritakan mengenai detik awal perniagaannya, Jaafar memberitahu, ketika itu Daerah Temerloh baru dilanda banjir besar pada tahun 1971. Kedai bapa mertuanya turut ditenggelami air dan banyak barang yang rosak. Setelah air surut, beliau telah meneruskan perniagaan bapa mertuanya dengan mengekalkan tradisi penggunaan kayu leban sebagai bahan api untuk memasak air.
Ketika arwah bapanya memulakan perniagaan ini, harga bagi secawan teh leban hanyalah RM0.25 secawan tetapi kini Jaafar menjual teh leban dengan harga RM1.20 secawan.
Ciri-ciri dari kayu leban ini yang berwarna kuning, memiliki serat yang halus dan mengeluarkan aroma apabila di bakar membuatkan ianya pilihan utama sebagai bahan kayu api.
Beginilah rupa Kayu Leban |
Yang pasti, kepada pengunjung yang ingin menikmati keenakkan Teh Leban ini, anda boleh la datang ke Kampung Sanggang, Temerloh, Pahang.
Wallahualam,
Intan Garden
intangarden@gmail.com
http://intangarden.blogspot.com/
019 5555213 Order (tempahan)
019 9615213 Technical Support
Tiada ulasan:
Catat Ulasan